Március 15. szombat, Kristóf
2025. február 17., 08:00

Útmutatóval segíti a pazarlásmentes esküvők szervezését a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja egy különleges kiadvánnyal készült az idei házasság hetére. Az "Esküvő maradék nélkül" című útmutató hasznos tanácsokat nyújt azoknak, akik szeretnék minimálisra csökkenteni az élelmiszerpazarlást a nagy napjukon – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A Nébih hangsúlyozta, hogy az élelmiszerpazarlás mérséklése nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági és etikai szempontból is kiemelten fontos. Magyarországon évente körülbelül 810 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős részéért a háztartások felelősek. Emellett a nagyobb eseményeken, például esküvőkön is rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai között is szerepel, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentsék a háztartásokban és a vendéglátásban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. A Nébih erre az egyre növekvő társadalmi igényre reagálva készítette el új útmutatóját, amely gyakorlati tanácsokat ad a pároknak egy fenntarthatóbb esküvő megszervezéséhez.

A kiadvány olyan hasznos tippeket tartalmaz, amelyek segítséget nyújtanak például a menü tudatos megtervezésében, a megmaradt ételek megfelelő kezelésében és az italpazarlás elkerülésében.

forrás: MTI
fotó: internet

Kövessen minket a Facebookon is!
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram