Március 15. szombat, Kristóf
2025. február 13., 08:00

Magyarország étele 2025: A gasztronómia hagyományai és újításai

A „Kis-kun pusztai báránypecsenye” nyerte a középdöntőt Múlt szombaton Szolnok adott otthont a Magyarország étele 2025 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny selejtezőinek. A megmérettetés célja, hogy bemutassa a magyar gasztronómia sokszínűségét és változatosságát, miközben erősíti nemzeti összetartozásunkat. A szervezők arra is törekednek, hogy több mint hat évtizednyi kihagyás után ismét új magyar ételek szülessenek.

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Szolnoki Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem szervezi, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának közreműködésével.

– A gasztronómia kulturális örökségünk, amelyet kötelességünk megőrizni és továbbadni a jövő magyar konyhaművelőinek – hangsúlyozta Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A szervezők kiemelték, hogy a verseny ételei nem csupán a különleges éttermek étlapjain jelenhetnek meg, hanem szélesebb körben is ismertté válhatnak.

Asztalos István szerint a hazai, kiváló minőségű alapanyagok felhasználása nemcsak a magyar gasztronómia gazdagságát növeli, hanem hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához és az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez is.

– A jövő generációinak is szükségük van arra, hogy megismerjék saját kultúrájukat, megértsék annak alapjait, és a multikulturális gasztronómiai világban is megőrizzék a Kárpát-medence hagyományait és nemzeti identitásunkat – tette hozzá az egyesület elnöke.

Szolnok ismét a verseny középpontjában

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy a versenyt immár második alkalommal rendezték meg a városban. Kiemelte, hogy Szolnokon mindig is komoly hagyománya volt a gasztronómiai képzésnek, és a vendéglátás, turizmus, valamint idegenforgalom a térség egyik legnagyobb fejlődési lehetősége.

Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy büszkeség számukra a verseny szervezésében való részvétel. – Örömmel támogatunk minden kezdeményezést, amely hozzájárul a kollégák és diákok szakmai fejlődéséhez – nyilatkozta.

A legjobb ételek a középdöntőben

A verseny ezen szakaszában a csapatok otthon készítették el ételeiket, amelyeket a helyszínen végső simításokkal tálaltak. Az elődöntőből tizenhat csapat jutott tovább a döntőbe, amelyet április 26-27-én rendeznek meg a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán.

A középdöntő legjobbjának a „Kis-kun pusztai báránypecsenye” bizonyult. Az ínycsiklandó fogás konfitált, préselt báránycsülköt tartalmazott, amelyet langyos vargánya-zselé spirállal, savanyított zöldségekkel, zöldséges bárányhússal töltött tésztával, kapros juhtúrós tejföllel, rozmaringos pecsenyelével, cékla párlatos cékla kaviárral és Erős Pistás búzakalász ropogóssal tálaltak.

A továbbjutó tizenhat étel fantázianevei:

  • Kis-Kun pusztai báránypecsenye
  • Kunsági harmónia
  • Nyakatekert bárány
  • #kun_ság
  • Kunsági ízek és tradíció
  • Kunsági örökség
  • Nagykunsági délibáb
  • Kun földeken barangolva
  • Jászsági spicces bárány
  • Improvizációk
  • Birkatündér – Egy mesés étel, ami mindenkit elbűvöl
  • Kunsági szívesség – Egy tányér a kunsági vendégszeretet jegyében
  • Szabolcsi útravaló
  • A kunság kincsei
  • Jász-Kun harmónia
  • Bárányok hallgatnak

A döntőben a résztvevők ismét bizonyíthatják kreativitásukat és szakmai tudásukat, miközben a magyar gasztronómia új, izgalmas fejezete íródik.

Kövessen minket a Facebookon is!
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram