Magyarország étele 2025: A gasztronómia hagyományai és újításai

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Szolnoki Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem szervezi, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának közreműködésével.
– A gasztronómia kulturális örökségünk, amelyet kötelességünk megőrizni és továbbadni a jövő magyar konyhaművelőinek – hangsúlyozta Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
A szervezők kiemelték, hogy a verseny ételei nem csupán a különleges éttermek étlapjain jelenhetnek meg, hanem szélesebb körben is ismertté válhatnak.
Asztalos István szerint a hazai, kiváló minőségű alapanyagok felhasználása nemcsak a magyar gasztronómia gazdagságát növeli, hanem hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához és az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez is.
– A jövő generációinak is szükségük van arra, hogy megismerjék saját kultúrájukat, megértsék annak alapjait, és a multikulturális gasztronómiai világban is megőrizzék a Kárpát-medence hagyományait és nemzeti identitásunkat – tette hozzá az egyesület elnöke.
Szolnok ismét a verseny középpontjában
Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy a versenyt immár második alkalommal rendezték meg a városban. Kiemelte, hogy Szolnokon mindig is komoly hagyománya volt a gasztronómiai képzésnek, és a vendéglátás, turizmus, valamint idegenforgalom a térség egyik legnagyobb fejlődési lehetősége.
Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy büszkeség számukra a verseny szervezésében való részvétel. – Örömmel támogatunk minden kezdeményezést, amely hozzájárul a kollégák és diákok szakmai fejlődéséhez – nyilatkozta.
A legjobb ételek a középdöntőben
A verseny ezen szakaszában a csapatok otthon készítették el ételeiket, amelyeket a helyszínen végső simításokkal tálaltak. Az elődöntőből tizenhat csapat jutott tovább a döntőbe, amelyet április 26-27-én rendeznek meg a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán.
A középdöntő legjobbjának a „Kis-kun pusztai báránypecsenye” bizonyult. Az ínycsiklandó fogás konfitált, préselt báránycsülköt tartalmazott, amelyet langyos vargánya-zselé spirállal, savanyított zöldségekkel, zöldséges bárányhússal töltött tésztával, kapros juhtúrós tejföllel, rozmaringos pecsenyelével, cékla párlatos cékla kaviárral és Erős Pistás búzakalász ropogóssal tálaltak.
A továbbjutó tizenhat étel fantázianevei:
- Kis-Kun pusztai báránypecsenye
- Kunsági harmónia
- Nyakatekert bárány
- #kun_ság
- Kunsági ízek és tradíció
- Kunsági örökség
- Nagykunsági délibáb
- Kun földeken barangolva
- Jászsági spicces bárány
- Improvizációk
- Birkatündér – Egy mesés étel, ami mindenkit elbűvöl
- Kunsági szívesség – Egy tányér a kunsági vendégszeretet jegyében
- Szabolcsi útravaló
- A kunság kincsei
- Jász-Kun harmónia
- Bárányok hallgatnak
A döntőben a résztvevők ismét bizonyíthatják kreativitásukat és szakmai tudásukat, miközben a magyar gasztronómia új, izgalmas fejezete íródik.