Március 15. szombat, Kristóf
2025. március 11., 18:00

Dietetikus a tudatos táplálkozási korlátozásról

Kezdetét vette a húsvétot megelőző nagyböjt március 5-én, hamvazószerdán. A vallási hagyományok szerint ez az időszak a lemondásról és a megtisztulásról szól, azonban a böjt egészségmegőrző módszerként is régóta ismert. Bodorné Szalontai Enikő dietetikus szerint megfelelő alkalmazása számos jótékony hatással bírhat, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A tudatos böjtölésről kérdeztük a szakembert.

– Kérlek, magyarázd el, mit jelent pontosan a böjtölés!

– Tudatos táplálkozási korlátozásról van szó, aminek egyik leggyakoribb formája a hús elhagyása. Sokan vallási okokból követik ezt a szokást húsvét előtt, míg mások az időszakos koplalást (intermittent fasting) az egészséges életmód részeként alkalmazzák. Kutatások szerint ez a módszer támogathatja az anyagcserét és csökkentheti a gyulladásokat, így nemcsak spirituális, hanem egészségügyi előnyökkel is járhat.

– Vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott ez a táplálkozási korlátozás?

– Egészséges felnőttek számára biztonságosan kivitelezhető, de akut vagy krónikus betegségek esetén mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. Gyermekek, várandós nők és idősek számára nem javasolt, mivel a tápanyaghiány káros következményekkel járhat.

– Mire kell különösen figyelni a böjti időszakban?

– A megfelelő folyadékbevitel kiemelten fontos, mivel a táplálkozási korlátozás során fennáll a dehidratáció veszélye. Emellett ügyelni kell arra, hogy a megszorítások ne legyenek túl szigorúak vagy elhúzódóak, mert ezek kimeríthetik a szervezet energiaraktárait. Az étkezési időszakokban a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend kulcsfontosságú, hogy biztosítsuk a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Forrás: Napidoktor

– Milyen változásokat tapasztalhatunk a böjt hatására szervezetünkben?

– Az első napokban előfordulhat, hogy csökken az energiaszint, mivel a testnek alkalmazkodnia kell az új táplálkozási ritmushoz. Hosszabb távon azonban – ha megfelelő módon végezzük – a szervezet képes átállni erre az állapotra. Ugyanakkor intenzív sporttevékenység esetén ronthatja a teljesítményt, és akár az izomtömeg csökkenéséhez is vezethet.

– Hogyan érdemes visszatérni a normál étkezéshez?

– A szigorú táplálkozási megszorítás után nem tanácsos nehéz ételekkel kezdeni az étkezést. Célszerű könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fogásokkal fokozatosan visszaállni a megszokott étrendre, így elkerülhetők az emésztési problémák.

Összességében a tudatosan végzett böjtölés kedvezően hathat a szervezetre, de fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes dietetikus, vagy orvos tanácsát kérni, hogy a számunkra legmegfelelőbb módszert válasszuk.

Fotó: archív

V. B.
Kövessen minket a Facebookon is!

aktuális

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram