Petőfiszállás volt a díszvendége a Barokk Ételfőző Fesztiválnak
Klötzl Géza, az esemény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az ötödik alkalommal megtartott kétnapos gasztronómiai időutazás során pénteken a térség településeinek vezetői mérték össze tudásukat a Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen.
Tizenöt környékbeli település polgármesteri hivatalának csapata főzött, a díszvendég ezúttal a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás. A település egy 36 négyzetméteres sátorban mutatta be nevezetességeit.
A rendezvény csúcspontja a hagyományos főúri és csárdakonyhai kategóriák főzőversenye volt szombaton. Az úri konyha versenyzőinek minimum háromfogásos menüt, míg a csárdakonyha kategória versenyzőinek bográcsban, tárcsán, nyárson vagy kemencében kellett ételeket készíteniük a szervezők által kiválasztott alapanyagokból. A csárdakonyhai kategóriában harminc, az úri konyha kategóriában pedig kilenc csapat versenyzett.
A résztvevők a Pannonhalmi Főapátság által biztosított friss fűszernövények mellett mangalicából, szarvasból, nyúlból és pulykából készítették el az ételeket, amelyeket minden kategóriában 4-6 fős zsűri értékelt, köztük Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana.
A fesztivál díszvendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.
Az ételekért felajánlott összeget a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adják a szervezők.
Fotók: Barokk Ételfőző Fesztivál Facebook-oldala - 2016