December 5. péntek, Vilma
2025. július 26., 08:00

A balatoni halak napja van

Magyarországon még mindig kevés halat fogyasztunk az uniós átlagnál, pedig a hal a mediterrán diéta egyik alappillére: könnyen emészthető, kiváló fehérjeforrás és egészséges. Bede Róbert mesterszakács, a TV Paprika séfje a balatoni halak napja alkalmából arra buzdít mindenkit, hogy bátran készítsen otthon halételeket – akár balatoni halból.

Bede Róbert: A hal egészséges, finom és egyszerűen elkészíthető

Sokan ódzkodnak a szálkák miatt, pedig Bede szerint egy kis gyakorlattal megtanulható a helyes irdalás, sőt, vannak olyan halak, amelyek szálkái ropogósra sülve fogyaszthatók. Néhány friss zöldfűszer, citrom, só, vaj és olaj segítségével bárki ízletes fogást készíthet, nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakában.

Balaton: élővíz, élő gasztronómia

A balatoni halak napját immár 21. alkalommal rendezik meg, ezzel is felhívva a figyelmet hazánk legnagyobb természetes tavára. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet adatai szerint a Balatonban 34 halfaj él, köztük a legismertebbek: ponty, keszeg, garda, harcsa és fogassüllő.

Tippek Bede Róberttől a tökéletes halételhez

A halszeleteket sütés előtt fél órával sózzuk be, így nem esnek szét, és jobban kijön az ízük.

Ne szeleteljük túl vékonyra, legalább 1 cm vastag darabokat hagyjunk.

Vajat olvasszunk, a habját távolítsuk el, és adjunk hozzá kevés olajat, ebben süssük körbe a halat.

Ezután 4–6 percre tegyük sütőbe, akár citromkarikákkal lefedve.

A balatoni hal több, mint nyári étel, egész évben helye van a tányérunkon, hangsúlyozza a séf, aki évek óta a hazai alapanyagok elkötelezett népszerűsítője.

forrás: MTI

Kövessen minket a Facebookon is!
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram