A balatoni halak napja van

Bede Róbert: A hal egészséges, finom és egyszerűen elkészíthető
Sokan ódzkodnak a szálkák miatt, pedig Bede szerint egy kis gyakorlattal megtanulható a helyes irdalás, sőt, vannak olyan halak, amelyek szálkái ropogósra sülve fogyaszthatók. Néhány friss zöldfűszer, citrom, só, vaj és olaj segítségével bárki ízletes fogást készíthet, nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakában.
Balaton: élővíz, élő gasztronómia
A balatoni halak napját immár 21. alkalommal rendezik meg, ezzel is felhívva a figyelmet hazánk legnagyobb természetes tavára. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet adatai szerint a Balatonban 34 halfaj él, köztük a legismertebbek: ponty, keszeg, garda, harcsa és fogassüllő.
Tippek Bede Róberttől a tökéletes halételhez
A halszeleteket sütés előtt fél órával sózzuk be, így nem esnek szét, és jobban kijön az ízük.
Ne szeleteljük túl vékonyra, legalább 1 cm vastag darabokat hagyjunk.
Vajat olvasszunk, a habját távolítsuk el, és adjunk hozzá kevés olajat, ebben süssük körbe a halat.
Ezután 4–6 percre tegyük sütőbe, akár citromkarikákkal lefedve.
A balatoni hal több, mint nyári étel, egész évben helye van a tányérunkon, hangsúlyozza a séf, aki évek óta a hazai alapanyagok elkötelezett népszerűsítője.
forrás: MTI






