Díjnyertes cukormentes tortát alkotott cukrásztársával Kovács János

Kovács Jánostól megtudtuk, hogy egy jó ötlet apropóján most érezték elérkezettnek az időt több éves tervük megvalósításához, így született meg a Meggy-mandula szimfónia.
– Honnan jött a cukormentes irány?
– Fontosnak tartjuk, hogy azok is találjanak maguknak minőségi édességet, akik valamilyen okból mentes terméket fogyaszthatnak. Barátomnak nagy tapasztalata van a mentes sütik terén, és tudtuk, hogy olyan tortát szeretnénk, ami ízben semmiben sem marad el a hagyományostól.
– Milyen koncepció alapján állt össze a torta?
– Először az ízvilágot döntöttük el. A mandula karakteres ízét szerettük volna párosítani a meggy savanykás frissességével. Később jött a forma és a textúrák kialakítása. Több próbát is végeztünk, finomítottunk, míg elértük a tökéletes arányt. A kész változatokat először kollégákkal kóstoltattuk meg, akik szakmai szemmel is értékelték. Többféle csokoládét próbáltunk ki, a mandulapasztát pedig végül saját magunk pörköltük és daráltuk, hogy a minőség maximális legyen. Csak természetes összetevőkkel dolgoztunk, mesterséges édesítők és adalékok nélkül. A kellemes édességet maltitol és eritrit adja, a piskótába pedig nem került glutén, így többféle érzékenységgel élő vendéget is megszólíthatunk. Egy szelet 11 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.
– Mennyiben kíván speciális tudást és alapanyagot egy cukormentes édesség elkészítése?
– Bizonyos munkafolyamatok és az alapanyagok kiválasztása nagyobb körültekintést igényel, de már nagyon jó minőségű és bőséges választék áll rendelkezésre. Az elkészítés során az ízek és a textúrák egyensúlya állítja kihívás elé a cukrászt.
– Mit jelent számotokra az elért eredmény?
– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy második helyet értünk el, és az alapítvány születésnapi tortájának is minket választott. Ez szakmailag és emberileg is nagy elismerés. A termék augusztus 19-étől a saját cukrászdánkban és más, a versenyben részt vevő cukrászdákban is elérhető lesz, természetesen az eredeti recept szerint.
fotó: Magyarország Cukormentes Tortája






