A hentes szakma népszerűsítése is célja a disznótornak

A megnyitóra reggel 9-kor került sor, ahol köszöntötte a megjelenteket Csányi József polgármester és Rózsa Pál igazgató.
Csányi József beszédében köszönetét fejezte ki az intézménynek.
– Olyan hagyomány felélesztését köszönhetjük Rózsa Pál igazgatónak és csapatának, amely a mi korosztályunk – a negyvenesek, ötvenesek – gyermekkorának része volt. Ebben az alföldi városban a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakközépiskola és Kollégium utat mutat a mai fiatalságnak, hiszen a hentes szakma népszerűsítése is célja rendezvényüknek. Minden félegyházit arra tudok buzdítani, hogy hozzák el a gyermekeket, mutassák meg nekik a folyamatot, hátha kedvet ébreszt bennük, hogy a későbbiekben a hentes szakmát válasszák! – fogalmazott.
Rózsa Pál igazgató hangsúlyozta az intézmény munkatársainak példamutató együttműködését és segítőkészségét, amely lehetővé teszi évről-évre, hogy ilyen nagyszabású eseményt szervezhessenek.
– Ezúton is szeretném megköszönni iskolánk minden dolgozójának, oktatójának és tanulójának, hogy segítségükkel, hetedik alkalommal bonyolítjuk le zökkenőmentesen a rendezvényünket. Fontos, hogy felhívjam a figyelmet a hentes szakma szépségeire, amely nem csupán abból áll, hogy csontozó szalag mellett dolgoznak napi 12-14 órát a munkavállalók. Iskolánkban megtanulhatják a diákok a szakma minden rejtelmét és szépségét, ahol a most jelen lévő kiváló termékek is készülnek. A húsipari tanüzemben a marhavágástól kezdve a bivaly, az emu, a magyar szürke, a fehérsertés vágását és feldolgozását is oktatjuk. Országosan is egyedülálló – erre nagyon büszke vagyok – a termőföldtől az asztalig elgondolás, ami intézményünkben hiánytalanul megvalósul. A tangazdaságban megtermelt takarmányt fogyasztja állatállományunk, ezek a sertések kerülnek a tanüzembe, ahol abszolút tartósítószer mentesen állítunk elő kiváló minőségű, egészséges termékeket. Ezeket a mintaboltunkban megvásárolhatják, kihelyezett sátrunk a helyszínen is elérhető. Termékeink országos népszerűségnek örvendenek – fogalmazott az igazgató.
10 órakor mangalica sertés perzselése, tisztítása és bontása következett szakoktatók vezetésével, valamint végzős hentes tanulók közreműködésével, majd 11 órától Kiss-Fekete Katalin és Dencs Béla néptánc produkciója következett.
Az esemény végéig 200 adag töltött káposzta, 130 adag pörkölt, 150 adag orjaleves, több mint 500 adag hurka, kolbász, valamint sült hagymás vér, toros pecsenye, máj és fánk fogyott el.