Olívaolaj és dió: természetes fegyverek a rák ellen?

A vizsgálatok szerint az olajsav fokozta a gamma-delta T-sejtek aktivitását, javította az anyagcserét és növelte a tumorsejtek elpusztításának képességét. A palmitinsav ezzel szemben gátolta az immunsejteket, gyulladást okozott és elősegíthette a daganatok növekedését.
A kutatók szerint az olajsavban gazdag ételek – például az extra szűz olívaolaj és a dió – támogathatják a rákellenes kezelések hatékonyságát, míg a pálmaolaj fogyasztását érdemes kerülni.
A pálmaolaj nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is ártalmas: előállítása erdőirtással és klímaváltozást fokozó hatásokkal jár. Mivel rengeteg feldolgozott élelmiszerben – süteményekben, késztermékekben, sőt kozmetikumokban is – megtalálható, a Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, hogy fokozatosan csökkentsük fogyasztását, és használjunk pálmaolajmentes alternatívákat.
forrás: MTI






