December 5. péntek, Vilma
2025. szeptember 11., 12:00

A szürettel és a borkészítéssel ismerkedtek a gölleszes fiatalok

Sajátkezűleg szüretelhetett és a mustot is megkóstolhatta a Kiskunfélegyházi Göllesz iskola (Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) néhány diákja szeptember 10-én, szerdán Tiszaalpáron. Bodor Ádám, az intézmény szakoktatója és édesanyja már nem először hívta vendégségbe a fiatalokat szőlőterületükre, ahol testközelből ismerkedhettek meg a szőlőszüret és -feldolgozás hagyományos tevékenységével, élményt és tapasztalatot szerezve ezzel.

A részvételt összefogással, saját gépjárművekkel oldották meg a pedagógusok – tudtuk meg Palásti Szilvia gyógypedagógustól, aki azt is elmondta, hogy a félegyházi intézményben a nyolcadik osztály elvégzése után udvaros és háztartás képzés közül választhatnak a készségfejlesztő szakon továbbtanuló, értelmileg akadályozott fiatalok, és legfeljebb 23 éves korukig maradhatnak a képzésében.

– Rendelkezünk iskolakerttel, zöldfelületekkel az intézményben, ahol egymásra épülnek az órák. A gyakorlatorientált szemlélet mellett a megszerzett készségek szinten tartására is figyelmet fordítunk. Minél többször ismételjük a gyakorlati dolgokat, annál jobban rögzülnek, beágyazódnak a tanulók ismereteiben. Különösképpen, ha a tapasztalatok megszerzése élményekben gazdag módon történik. Nem mindenki lakik kertes házban és korántsem biztos, hogy valamennyiüknek volt már módja találkozni bizonyos növényekkel, állatokkal, tevékenységekkel… Ilyen akár a szőlőszüret is, amit most és itt megtapasztalhattak, részesei lehettek – magyarázza a gyógypedagógus.

Palásti Szilvia hozzáteszi: a gyermekek sérülése sokféle, és a foka is eltérő. Azonban a csoportok összeállításánál figyelnek arra, hogy hasonló képességűeket válogassanak össze.  

– Ennek a szüretnek az volt a lényege, hogy minden munkafolyamatot megismerjenek a gyerekek – vette át a szót Bodor Ádám. – A ládákat már előre kihordtuk abba a két sorba, amit le kellett szedni. Zalagyöngye szőlőt választottunk, aminek a termése könnyen leválasztható a vesszőről, mert nem késsel és nem is ollóval, hanem kézzel szedték le a fürtöket a diákok. A ládákat a fiúk felpakolták egy kiskocsira, azzal húztuk ki a sorok végére. Utána kistraktorra tették fel és azzal szállítottuk el a feldolgozás helyszínére, amit zúzás-bogyózás után kipréseltünk. A munkafolyamatot, a zúzó-bogyózó munkáját előtte természetesen elmondtam és meg is mutattam nekik. Préselés után a mustot megfokoltuk – huszonhárom fokos volt – természetesen megkóstoltuk, majd elmondtam a borkészítés további lépéseit is – számolt be a házigazda.

A mostani szüretben 21 gyermek vett részt, akik nagy élvezettel vetették bele magukat a munkába, és nagyon szépen dolgoztak: összesen tíz ládát szedtek tele. A leesett fürtöket felszedték, vita nélkül, egymást segítve dolgoztak. A szüret és feldolgozás után még a rackabirkákat és a tyúkokat is megnézték a fiatalok mielőtt elköszöntek vendéglátóiktól. Bodor Ádám búcsúzóul ígéretet tett arra, hogy jövőre is lehet majd náluk szőlőt szedni.

Szöveg és fotó: Szentirmay Tamás

Kövessen minket a Facebookon is!
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram