December 5. péntek, Vilma
2025. augusztus 13., 10:00

Díjnyertes cukormentes tortát alkotott cukrásztársával Kovács János

A Meggy-mandula szimfónia nevet viselő édességnek ítélték oda az idei Magyarország Cukormentes Tortája versenyen a második helyezést. A desszert – amely az Egy Csepp Figyelem Alapítvány születésnapi tortája lett – nem csak küllemében, de összetételében is különleges, ugyanis hozzáadott cukor nélkül, mégis teljes ízélménnyel készül, így cukorbetegek és tudatosan táplálkozók számára is kiváló választás lehet. A díjnyertes csemege Kovács János kiskunfélegyházi mestercukrász és Benczur Sándor hódmezővásárhelyi cukrász közös alkotása.


Kovács Jánostól megtudtuk, hogy egy jó ötlet apropóján most érezték elérkezettnek az időt több éves tervük megvalósításához, így született meg a Meggy-mandula szimfónia.

– Honnan jött a cukormentes irány?

– Fontosnak tartjuk, hogy azok is találjanak maguknak minőségi édességet, akik valamilyen okból mentes terméket fogyaszthatnak. Barátomnak nagy tapasztalata van a mentes sütik terén, és tudtuk, hogy olyan tortát szeretnénk, ami ízben semmiben sem marad el a hagyományostól.

– Milyen koncepció alapján állt össze a torta?

– Először az ízvilágot döntöttük el. A mandula karakteres ízét szerettük volna párosítani a meggy savanykás frissességével. Később jött a forma és a textúrák kialakítása. Több próbát is végeztünk, finomítottunk, míg elértük a tökéletes arányt. A kész változatokat először kollégákkal kóstoltattuk meg, akik szakmai szemmel is értékelték. Többféle csokoládét próbáltunk ki, a mandulapasztát pedig végül saját magunk pörköltük és daráltuk, hogy a minőség maximális legyen. Csak természetes összetevőkkel dolgoztunk, mesterséges édesítők és adalékok nélkül. A kellemes édességet maltitol és eritrit adja, a piskótába pedig nem került glutén, így többféle érzékenységgel élő vendéget is megszólíthatunk. Egy szelet 11 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

– Mennyiben kíván speciális tudást és alapanyagot egy cukormentes édesség elkészítése?

– Bizonyos munkafolyamatok és az alapanyagok kiválasztása nagyobb körültekintést igényel, de már nagyon jó minőségű és bőséges választék áll rendelkezésre. Az elkészítés során az ízek és a textúrák egyensúlya állítja kihívás elé a cukrászt.

– Mit jelent számotokra az elért eredmény?

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy második helyet értünk el, és az alapítvány születésnapi tortájának is minket választott. Ez szakmailag és emberileg is nagy elismerés. A termék augusztus 19-étől a saját cukrászdánkban és más, a versenyben részt vevő cukrászdákban is elérhető lesz, természetesen az eredeti recept szerint.

fotó: Magyarország Cukormentes Tortája 

Barta Dávid
Kövessen minket a Facebookon is!
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram