Savanyítjuk, kovászoljuk, salátát készítünk belőle: uborka, a kedvenc


A bőséges termés miatt találkoztunk a piacon Orosz Barbarával, aki nagybátyja mellett a családi gazdaságban tevékenykedik. Bár évek óta foglalkoznak konzervuborka (Promissa) termesztésével, az idei nagy mennyiségű termés miatt feleslegük keletkezett és ezért jelentek meg a félegyházi piacon. A Promissa apró magja miatt kedvelt uborkafajta, kifejezetten konzerv uborka. 800 folyóméteren található meg náluk a gazdaságban, folyamatosan, körülbelül 10 ember munkája szükséges a szedéshez, amely mennyisége alkalmanként a 10-20 mázsát is eléri. Barbara 300 és 385 forintért kínálja portékáját a piacon.

Hosszú évek óta van jelen standjával a csongrádi Székely Sándor és felesége piacunkon. Elmondták, hogy az első, áprilisi ültetés a hideg miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a második, júniusi már náluk is nagyon bőséges volt. Az uborka mellett paradicsom, paprika, saláta is a kínálatukat képezi. Szeretnek idejárni, már ismerik őket, kialakult egy állandó vevőkörük.

Beszéné Borbély Zita és férje 22 éve foglalkozik mezőgazdasággal. Uborkával májustól szeptemberig jelen van a piacon. 5 fóliában dolgoznak, a szabadföldi termesztést már ők sem merik – az időjárás kiszámíthatatlansága miatt – bevállalni.

Profi F1 fajtával foglalkozik, kedden és pénteken helyben ő, hétfőn és csütörtökön a férje értékesít Kecskeméten.






