április 9. szerda, Erhard
2025. április 05., 16:00

Kihozták a legjobbat a szőlőkből a borászok, de idén még jöhet hidegzuhany

Több mint két évszázada foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Császártöltésen. Népszerű a bormustra a településen, a legutóbbi versenyre 82 minta érkezett a nevezőktől. Úgy tűnik, hogy a szőlészek és a borászaik bizakodva néznek a jövőbe. Ez volt a véleménye Lakner László hegyközségi elnöknek, aki kérésünkre összegezte a versenyt.

A 2200 lelket számláló német nemzetiségű faluban jelenleg 650 hektáron termesztik a bor alapanyagát. A napokban Császártöltésen 14 termelő összesen 82 mintával indult a versenyen, amelyek között 49 fehér-, 16 rozé- és 17 vörösbor szerepelt. A bormustra versenyzői között 1 nagy aranyat, 33 aranyat, 29 ezüstöt és 15 bronzérmet osztottak ki – adta hírül a megyei hírportál

Taroltak a sztárborászatok

Mint ismert, az augusztusi Falualapítók Napján kapják meg az elismeréseket borászok. Ekkor locsolhatják meg a Táncoló Sváb szobrát azoknak a pincészeteknek a képviselői, akik kategória győztesek lettek. Az idén a Szemerey Pince Sauvignon Blanc fehérbora, a Csanádi Szőlőbirtok Cabernet Sauvignon rozéja, és a Lakner Winery Merlot vörösbora nyerték el a kupákat. A Szemerey és a Csanádi pincészetek sztárborászatoknak számítanak a térségben. Az országos borversenyeken több alkalommal is kiváló helyezésekkel öregbítették a falu jó hírnevét. Melléjük zárkózott fel a Lakner Winery, amely vörösbora ugyancsak kategória győztes lett. 

A bormustra egyértelműen azt mutatta, nagyszerű az idei évjárat

Ezeket és a többi jó minőségű borokat április 26-án bárki megkóstolhatja. Ezen a napon rendezik meg a Borvirágos Tavasz elnevezésű rendezvényt a Főkáptalansoron. Az ottani pincészetek és két vendég borászat mutatkozik be a borkedvelőknek. Lakner László azt tanácsolja, hogy mindenekelőtt a friss fehér- és rozéborokat érdemes keresni. Azok többsége már beérett. Aki vörösbor-kedvelő, annak a korábbi évjáratokból érdemes választania. A kékszőlőből készült italok ugyanis később érnek. 

Az idei évjárat nagyszerű volt, vázolta röviden a borok minőségét az elnök. Bár tavaly mindenki megijedt a hatalmas aszály és a heteken át tartó forró időjárás miatt, ugyanakkor a pincemunka során a borászok kihozták a legjobbat a szőlőkből. Arra kell felkészülniük a pincészeteknek, hogy a Villányi borvidékhez hasonló klíma alakul ki a Hajós-Bajai borvidéken is. Ez valószínűleg fajtaváltáshoz is vezethet, illetve a szőlőtermelésnek is változnia kell. Az idei évvel kapcsolatban Lakner László elmondta: az utóbbi két hétben 64 milliméter eső áztatta a talajt. Bár a tél száraz volt, a március reménykeltő a szőlészek számára. Ahol tavaly gyengébb volt a termés, ott most a szőlővesszők szépen mutatnak, a talaj felső része megtelt nedvességgel. Mint mondta, most abban bízik, hogy a rettegett tavaszi fagy elkerüli az ültetvényeket. 

Kövessen minket a Facebookon is!

aktuális

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram