Bio vagy nem bio? ‒ Ne féljünk kérdezni!
Egy almára pillantva azonban ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e, miközben az ára rendszerint magasabb a vegyszeresen termeltekénél, ami akár visszaélésekre is lehetőséget adhat. A Biokontroll tájékoztatása segít eldönteni a bio kérdést.
Dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozza, hogy egy termény, például az említett alma milyen vegyszeres hatásoknak van kitéve a fejlődése során, leginkább csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. A bio-, vagy más néven ökominősítés lényegében arról szóló tanúsítvány, hogy az illető terményt vagy feldolgozott élelmiszert sem a földeken, sem később nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal, és a talajból sem tudott ilyet magához venni.
A biogazdálkodás mindezek miatt munkaigényesebb és alacsonyabb termésátlagok jellemzik. Elsősorban ez az oka annak, hogy a biominősítésű termények általában drágábbak, miközben beltartalmuk is értékesebb, egészségesebb. Minden ökogazda rendelkezik minősítéssel, amit rendszeresen meg kell újítani. Ha kétségeink vannak a bio néven árult zöldség, gyümölcs, tojás vagy bármi más eredetét illetően, hogy megnyugodhassunk, csak el kell kérnünk megtekintésre a termelő minősítést igazoló okmányát, amely egyébként az interneten, akár egy okostelefonnal is megkereshető - adta hírül a tgymagazin.hu.
Foto: Adobe Stock