• 2018. augusztus 9. 16:00
  • Forrás: Magyar Origami Kör

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

30 évvel ezelőtt, 1988 január 18-án alakult meg az origami szakkör felnőttek részére Kecskeméten, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben. Célja az origami iránt érdeklődők kiszolgálása volt, ugyanis addig a témában nem volt rendszeres találkozási lehetőség. Már akkor is sokakat érdekelt az origamiban rejlő művészeti, oktatási, szabadidős, és terápiás lehetőség. Az akkori 24 fős tagság fő szándéka volt:  "Tanuljuk meg, hogy továbbadhassuk az origami varázsát!"

 

A nyolcvanas évek végén még nem voltak könnyen elérhető origami kiadványok, könyvek, nem volt internet, és nem léteztek a különböző videómegosztó csatornák sem. Kricskovics Zsuzsanna és Király Gabriella alapítók rendszeresen találkoztak az egyesület tagjaival, gyűjtötték a könyveket, fénymásolatokat, faxokat, hajtogatták az óvodában, iskolában jól felhasználható alkotásokat.

1989 augusztusában megszervezték az első országos találkozót, ahová az ország minden részéről érkeztek origamisok. Tanították egymást, fénymásolták a könyveket és habzsolták az újdonságokat. Elhatározták, hogy ezentúl minden év augusztus második hétvégéjén találkoznak, s azóta ez minden évben így van.

Idén Japánból érkezik díszvendégük, ShokoAoyagi, aki a hagyományos alapokra épülő, egyszerűen meghajtogatható origamikat készít és tanít. Számára nagyon fontos, hogy a hajtogatásoknak célja legyen. Lehet az képeslap, dekoráció vagy egy egyszerűen elkészíthető játék.

Az origami az egyik legjobb lehetőség arra, hogy egy kreatív közös nyelv - az origami - segítségével kapcsolatokat teremtsünk. Szombat este Kecskemét főterén a origami treetart-ot készítenek. A Szabadság téren a Tér a Térben helyszínre várják azokat az érdeklődőket, akik az origamisok segítségével szeretnének egy-egy könnyen hajtogatható origami díszt készíteni és a helyszínen kiállítani. A pauszpapírból készített díszekbe LED világítást tesznek, ami reményeik szerint napokig világít majd a belvárosban.

A program augusztus 11-én, pénteken 9 órakor kezdődik a Szórakaténusz játékmúzeumban. A találkozóra érkezett vendégek közösen megemlékeznek a megalakulásról. Kricskovics Zsuzsanna,a Magyar Origami Kör tiszteletbeli elnök asszonya, Villányi Mariann, a MOK volt elnöke, valamint mostani vezetője Wogerné Sági Judit is köszönti a megjelenteket. A megemlékezés után meglátogatják a Cifra Palotát és a Leskowszky hangszergyűjteményt.

A délutáni program az egyesület közgyűlése után folytatódik, bemutatkozik a rendezvény japán díszvendége, Shoko Aoyagi. Pénteken este 7 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg a rendezvényt.

Szombaton a Sport Hotelben hat helyszínen folynak majd a foglalkozások, ahol különböző nehézségi fokú hajtogatásokat lehet kipróbálni. A rendezvényre regisztráció nélkül is be lehet jönni, napi jeggyel, ami 3 ezer forint naponta.

Shoko Aoyagi több foglalkozást is tart, főleg olyan origami figurákat tanít, amik könnyen elsajátíthatóak, játékosak, jól alkalmazhatóak az óvodai, iskolai nevelés során. Munkáit megjelentetik a MOK Origami Magazinjában, ami minden részvevő kezébe eljut. Szombaton Fábián Zsolt vezetésével origamis játékokban, vetélkedőkben vehetnek részt.

Vasárnap is sok-sok hajtogatás lesz, tombolával fűszerezve. A Sport Hotel termeiben egy rögtönzött kiállítás is látható majd. A résztvevőknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy legjobb munkáikat bemutathassák egymásnak és az érdeklődőknek. A találkozó 14 órakor ér véget.
 

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten

Magyar Origami Kör találkozó Kecskeméten