• 2017. szeptember 11. 09:30

„Még csak 65…”

Még csak 65. születésnapját ünnepli Szűts Tamás, mégis nagyon gazdag, összegző képzőművészeti kiállítással mutatkozott be szeptember 9-én, a Kiskun Múzeumban. A látogatók találkozhattak az alkotó szobraival, érmeivel, plakettjeivel, de a köztéri ivókútjai és szobrai is megjelennek a tárlaton. A kiállítást Csányi József polgármester ajánlotta a művészetpártolók figyelmébe. Az eseményt Tóth Gyula gitárzenéje tette hangulatosabbá. A tárlat szeptember 28-áig látogatható.

 

A polgármester megnyitójában a következő gondolatokkal méltatta az alkotó munkásságát:
- Szűts Tamás alkotói pályája közel 50 évvel ezelőtt Szegeden kezdődött egy kiscsikó agyagszobrával. Útja ezután a városban legszínvonalasabbnak számító Tábor utcai képzőművész szabadiskolában folytatódott, ahová egy koponya megmintázásával nyert felvételt. A szakma ismeretének bővítésével hamar elkészült az első érem Juhász Gyula verséhez, a „Tiszai csend” című műhöz. A portrék között pedig hamarosan kisfia arcmását is megmintázta. Munkája elismeréseként meghívást kapott több alkotótáborba, többek között az akkori Jugoszláviába is. Természetesen a szobrászat hátrébb szorult a család és a megélhetés mögé, de mindig volt helye a mindennapokban. Ahogy munkái egyre ismertebbé váltak, több megrendelést is kapott. Kiskunfélegyházán lassan 30 éve él és alkot. Tárlata annyiban egységes, hogy az elmúlt évtizedek alatt mind az ő kezéből kerültek ki, amelyek a „Még csak 65 év…” című kiállításon láthatóak. Munkái között találhatunk kitüntető érmeket, plaketteket, emléktáblákat, kisplasztikákat, emlékműveket, ivókutat és köztéri szobrokat. A felhasznált anyag tekintetében is sokoldalú: fa, kő, vörösréz, márvány, gránit, mészkő, bronz és újabban üveg, illetve ezek kombinációi.

A mondanivalók között versek, érzelmek, és az emberek életében sorsdöntő események villannak fel, a tragikustól a mosolyfakasztóig. Közterületeken és közintézményekben, bel- és külföldön 32 munkája található. A szakmai kamarák közül a Magyar Szobrász Társaság tagja és vezetőségi tagja is. Kollektív kiállításokon eddig több mint 170 alkalommal vett részt, míg önálló tárlata a XIX. Félegyházi Libafesztivál alkalmával megnyílttal elérte az 50-et. Budapesten jelenleg is megtekinthető a Stefánia Palotában a Tavaszi tárlaton a parkban két munkája szeptember 30-ig, de az Őszi tárlaton is lesz anyaga októbertől. Közgyűjtemények közül a Kiskun Múzeum és a kecskeméti Cifra palota őrzi alkotásait. 2013-ban Kiskunfélegyháza város képviselőtestülete elismerő oklevelét vehette át. Kiskunfélegyházán 14 alkotása található.

 

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”

„Még csak 65…”