• 2017. szeptember 13. 17:30
  • Forrás: MTI

Kecskemétre jön a Seuso-vándorkiállítás

Vándorkiállítás keretében hat magyarországi megyei jogú város - így Kecskemét is - mutathatja be az úgynevezett Seuso-kincset, amely "az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete". Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg. A kiállítás pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást.

 

A Seuso-kincs szállításáról, annak útvonalának biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd. A tároló vitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére, a vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.

Kimondja a kormányhatározat azt is, hogy az általános- és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, "konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények" tanulói kísérővel az iskola által szervezett csoportos utazás keretében - akár szombaton is - díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg a Seuso-kincs vándorkiállítás magyarországi bemutatásának helyszíneit.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a '70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.

A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben - az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron - szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.

Fotók: index.hu - Bődey János
 

Kecskemétre jön a Seuso-vándorkiállítás

Kecskemétre jön a Seuso-vándorkiállítás

Kecskemétre jön a Seuso-vándorkiállítás

Kecskemétre jön a Seuso-vándorkiállítás