• 2018. október 25. 18:00
  • Forrás: MTI

Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a régi Magyar Rádió egykori főbemondója

Nyolcvannyolc éves korában csütörtökön elhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori főbemondója. Temetéséről később intézkednek – közölte a család az MTI-vel.
Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a régi Magyar Rádió egykori főbemondója

 

Fotó: MTI - Balogh Zoltán

Bőzsöny Ferenc 1931. január 7-én született Pécsen. 1956-tól 1996-ig dolgozott a Magyar Rádió bemondójaként, 1988-tól főbemondóként. Már rádiósként vették fel az ELTE magyar–történelem szakára, majd újabb három év angol szakos tanulmányok után magyar nyelvészetből doktorált. Bőzsöny Ferenc a rádió mellett televíziós műsorok készítésében is részt vett. Ezek közül legismertebb a Magyar Televízió népszerű tudományos-ismeretterjesztő magazinja, a Delta című műsor, amelynek több mint 40 éven át volt narrátora.

A Kossuth rádióban 2000 pünkösdjétől kezdődött el a magyar harangok történetét bemutató sorozat, amelynek során minden héten más-más templom harangja szól délben a Kossuth Rádióban. Ennek narrátori feladatait kezdetekben ő látta el. 1973-tól volt tagja a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, majd később a Magyar Rádió nyelvi bizottságának. Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjaként is tevékenykedett. Nyugdíjazását követően a Központi Papnevelő Intézet rektorának, Bíró László püspöknek meghívására az intézet retorikatanára lett.

Bőzsöny Ferenc, rádióbemondó híreket olvas a Magyar Rádió stúdiójában Budapesten, 1979. december 17-én (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)Bőzsöny Ferenc a Magyar Rádió stúdiójában Budapesten, 1979. december 17-én (Fotó: MTI - Hámor Szabolcs)

Bőzsöny Ferenc elnyerte a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, 1997-ben Kazinczy-díjban részesült. 2000-ben a magyar nyelv ápolásáért és magas szintű közreadásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje elismerést vehette át, 2005-ben Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat kapott. Budapest Belváros-Lipótváros és Zebegény díszpolgára. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a csütörtöki M5 Kulturális Híradó és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsora is visszaidézi a Magyar Rádió főbemondójának alakját.

Emlékét és gazdag munkásságát őrizve az MTVA saját halottjának tekinti Bőzsöny Ferencet.

Rövid beszélgetés dr. Bőzsöny Ferenccel.