• 2017. március 1. 11:45
  • Forrás: MTI

Kivezetik a tartós könyveket az oktatásból

Szülők kérésére döntött így a kormány. Egyelőre az 1-2. osztályosokat érinti.

Szülők felvetése nyomán döntött a kormány az 1. és 2. osztályos diákok tartós tankönyveinek "kivezetéséről" - mondta el Palkovics László oktatási államtitkár.
Kivezetik a tartós könyveket az oktatásból

 


Kifejtette: tavaly tavasszal "szülői oldalról" vetették fel, hogy az 1. és 2. osztályos tanulók esetében nehéz a könyveket "tartós állapotban" megőrizni, a beleírtakat radírozni, majd visszaadni. A kormány ennek nyomán hozta meg döntését, hogy ne terheljék feleslegesen a szülőket. Az idei költségvetésben már számoltak is ezzel - jegyezte meg. Az oktatási államtitkár hozzátette: megvizsgálják, hogy a 3. és 4. osztályosokra is kiterjesszék a tartós tankönyvek kivezetését.


Mi az a tartós könyv?
A Köznevelésért Felelős Államtitkárság meghatározása szerint a tarós tankönyvek nem tartalmaznak a tankönyvbe történő bejegyzést igénylő feladatokat, a tanulók legalább négy tanéven keresztül használhatják őket. Ezentúl a tankönyv lapjait cérnafűzéses vagy szálfelsütéses kötészeti eljárással kell összeilleszteni, keménytáblás vagy flexibilis kötésmóddal. B/5-ös vagy A/4-es méretűnek kell lenniük, amelyben könnyű a belív papír, és keménytábla esetén táblaborító fólia, vagy lakk “felületkezeléssel” szükséges ellátni a könyvet.