• 2017. október 22. 11:30
  • Forrás: turistamagazin.hu

Celeb lett az alföldi sas Hollandiában

Tömegek gyűltek össze, hogy távcsővel megfigyelhessék a hazánkból elkóborolt parlagi sast Hollandiában. Még egyik sem járt ilyen messze Nyugat-Európában.

 

Hollandiában csak másodjára tűnt fel parlagi sas a megfigyelések alapján, ezért nem csoda, hogy több száz madarász kapta fel a fejét a hírre és csapta a hóna alá a távcsövet. A kalandor parlagi sast egyébként Katicabogárnak hívják (egy gyűrűzéskor készült portré alapján), bár később kiderült, hogy hím. A madár 2014-ben kelt ki az Alföldön. A hollandiai fotókon csak a gyűrűszám két utolsó karaktere látszik, így a tollazati bélyegek alapján azonosították be.

A nyomkövetővel ellátott madarak alapján mára már milliós nagyságrendű adat van a parlagi sasok vándorlásáról, de közülük egyik sem járt eddig ilyen messze Nyugat-Európában – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a honlapján. Az viszont tény, hogy van pár világjáró sasunk. Gabi például megjárta Észak-Afrikát és Olaszországot, Viktorija pedig Macedóniából Magyarországon keresztül Kazahsztánba repült.

Nagyjából 10 hónapja Olaszországban is nagy feltűnést keltett egy parlagi sas (ott szintén nagy ritkaságnak számít a faj megjelenése.) A felvételek alapján lehet, hogy szintén Katicabogár járt ott.


Fotók: Magyar Madártani Egyesület és Michel Veldt

 

Celeb lett az alföldi sas Hollandiában

Celeb lett az alföldi sas Hollandiában

Celeb lett az alföldi sas Hollandiában

Celeb lett az alföldi sas Hollandiában