• 2017. szeptember 17. 11:30

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 9. - Élvezeti cikkek, mint gyógyszerek

Az 1885 és 1900 között megjelent három félegyházi újságban szép számmal találhatók olyan hirdetések, melyekben ma már élvezeti cikkeknek minősülő termékeket kínáltak gyógyhatású szerként.
Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 9. - Élvezeti cikkek, mint gyógyszerek

 

Az alkohol tartalmú italok közül a ma is forgalomban lévő Unicum-ot emésztési zavarok, gyomorgörcs, hidegláz [hidegrázás] kezelésére ajánlották, hasonlóan, mint a „Barát-ital” néven szereplő gyomorlikőrt. Szintén ilyen problémák ellenszeréül kínálták a konyakot, ami ráadásul állítólag a fertőző betegségekkel szemben is hatásos volt. A vérszegénység ellen javasolták az „Alföldi Gyógycognac”-ot, illetve a magas vastartalmú „Vasbort”. Ugyancsak a vérszegénységet kívánta gyógyítani az orvosi malaga-kivonat. Mivel a malaga tulajdonképpen spanyol édes csemegebor, ezért érdekes, hogy gyermekek számára is ajánlották erősítőszerként, illetve gyomorgyöngeség ellen.

Nem csak alkoholtartalmú szereket kínált a Hoff-cég – ők malátakivonattal dolgoztak –, termékeik között szerepelt a „maláta egészségi sör” mellett a „maláta mellcukorka” és „maláta egészségi csokoládé” is. Ezeket a készítményeket használhatták mell-, gyomor- és tüdőbetegség, valamint „elnyálkásodás” és köhögés ellen; ideggyengeség, étvágytalanság illetve álmatlanság esetén. A szintén ebből az alapanyagból készült „Kathreiner maláta-kávét” egészségi kávéként az egész család számára reklámozták.

Ahogy a változatos grafikai megoldásokkal kiegészített hirdetés fogalmaz: „A legelső orvosok ajánlják mint erősítőszert; használható ideg- és gyomorbántalmakra; étvágygerjesztő, asszonyok és gyerekek gyönge szervezetének táplálója.” Meglepő, hogy a „Hungária pótkávét” nemcsak vérszegénység kezelésére kínálták, de a reklámja szerint kávé létére álmatlanság ellen is szolgált.

Ónodi Márta