• 2014. november 17. 15:00
  • Forrás: Szentirmay Tamás

Tiltakozó horgászok Tiszaalpáron

Hétszáz horgász tag nevében levelet juttatott el az önkormányzathoz az Alpári Tisza Horgász Egyesület. Ebben azt kérik, hogy a Holt-Tiszába tervezett szennyvíz bevezetését vizsgálják felül.
Tiltakozó horgászok Tiszaalpáron

 

Az egyesület számára elképzelhetetlen az, hogy egy NATURA 2000-be tartozó területen ez megengedhető. „A természet értékeinek védelme fontos a jelen és a jövő nemzedéke érdekében.
Tiszaalpár szép történelmi és természeti adottságokkal rendelkező település, amelyet nem lenne szabad feláldozni egy szennyvíz beruházás miatt. Egy esetleges műszaki hiba felbecsülhetetlen károkat okozna a település élővilágában. Évek alatt a nehézfémek az antibiotikumok felhalmozódnak a vízben és minden abban élő állatban és növényben” – írták tiltakozó levelükben az egyesület vezetői.

Az önkormányzat pontosan egy évvel ezelőtt kapta meg a szennyvíz beruházásra a vízjogi engedélyt. A kivitelezés a hatóságok által előírt szigorú előírások betartásával jött létre. A szennyvíztisztító és a szennyvíztisztítás felszín alatti vizekre gyakorolt hatásának ellenőrzésére két monitoring kutat létesítettek. A próbaüzem alatt a nyers és tisztított szennyvízből fizikai és kémiai vizsgálatokat kell elvégezni. A tisztított szennyvíz elsődleges befogadója az Alpár-Nyárlőrinci Főcsatorna, másodlagos befogadója pedig az Alpári Holt-Tisza.

A számítások szerint a szennyvíz 40 százaléka jutna bele a Holt-Tiszába, a többi beszivárog a csatornába. A tisztított szennyvíz bevezetése szerves anyagok tekintetében inkább hígítást eredményez, hangzott el a hétfői testületi ülésen, ezért nem romlik a víz minősége, inkább 1-3 százalékos javulás várható.

Az ülésen dr. Vancsura István polgármester elmondta: kezdeményezni fogják egy ideiglenes fenékküszöb megvalósítását a holtág előtt. Ezt a testület is támogatta.

Fotó: tiszaalpar.hu