• 2018. január 7. 16:00
  • Forrás: MTI

Kimutathatók lesznek korábban nem vizsgálható vízszennyeződések

Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszközt fejlesztenek veszprémi kutatók. Nemzetközi piacon is keresett lehet majd a berendezés.
Kimutathatók lesznek korábban nem vizsgálható vízszennyeződések

 

Fotó: illusztráció - MTI

Több mint 605 millió forintos uniós támogatásból fejleszt a felszíni vizeknél használható medermonitor-rendszert egy veszprémi kutatócsoport - mondta el az MTI-nek Cserfalvi Tamás, a fejlesztést végző Homér projekt vezető kutatója.

A tervek szerint a 2020-ban megvalósuló fejlesztés révén a korábban nem vizsgálható, de mégis súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók, vizsgálhatók lesznek - mondta a kutató. A fejlesztés alatt álló medermonitor a mederfenékre telepített és ott pár méteres pályán mozgó hordalékmintázó egységből, a parton lévő mintafogadó és vizsgáló berendezésből, és a működést felügyelő távoli központi vezérlőből áll.

Az elképzelések szerint a berendezés keresett lehet a nemzetközi piacon is. Erre jó esélyt kínál a Duna vízminőségét 6 évente felmérő uniós projekt, amely legközelebb 2019-ben zajlik majd, és abban szerepet kaphat a fejlesztés alatt álló, akkor már tesztelhető eszköz is.

Az innováció eredményes megvalósulásához kémiai, biológiai, hidraulikai és adatgyűjtési-méréstechnikai tudományágak nagyon szoros együttműködésére van szükség. A tudományos kompetenciákat ezért egyetemi és MTA szakértők biztosítják.

A berendezés megvalósításában az Aqua-Terra Lab Kft. mellett részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a veszprémi Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete, a távfelügyeleti funkciókat kidolgozó AperTech Kft. és az analitikai méréstechnika kutatását végző VRIC Nonprofit Kft. is.