• 2019. június 7. 13:00
  • Forrás: agrotrend.hu - Agrárminisztérium

Június 7-e az élelmiszerbiztonság világnapja

A magyar emberek számára az egészségügy után az élelmiszerbiztonság a második legfontosabb kérdés.
Június 7-e az élelmiszerbiztonság világnapja

 

Fotó: NÉBIH - Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén

Első alkalommal tartják meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot, amelynek fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egy felelősségi láncolat is, ugyanis egy biztonságos termék is okozhat megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk vele. Éppen ezért ez a terület kiemelt a kormány számára - hangzott el az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A reprezentatív közvélemény-kutatások eredményei immár évek óta rendszeresen azt mutatják, hogy a magyar emberek számára az egészségügy után az élelmiszerbiztonság a második legfontosabb kérdés. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a legfőbb prioritások között kezeljük, gondot fordítsunk folyamatos megóvására, egyúttal fejlesztésére.

Az élelmiszerlánc-biztonság területén az egyik legjelentősebb mérföldkő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012-es megalakítása volt. Ugyanebben az évben jött létre a Kiemelt Ügyek Igazgatósága, amely azóta több mint 3600 ellenőrzést végzett. Tevékenység korlátozására 218 esetben került sor, míg a forgalomból kivont terméktételek mennyisége meghaladja a 15 ezer tonnát. Több mint 1280 esetben szabtak ki bírságot, amelynek összértéke több mint 1,6 milliárd forint.

Emellett bevezették az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, amelynek felhasználásából a Nébih többek között folyamatosan fejleszti országos, akkreditált laboratóriumi hálózatát. Ez hozzájárul mind a hatósági, mind a vállalkozások által megrendelt vizsgálatok gyors és precíz elvégzéséhez, ezzel együtt a hatósági rendszer nemzetközi színvonalának megőrzéséhez és további emeléséhez.

A kormány 2013-ban elfogadta az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát. Ebben fogalmazták meg először az élénk közkapcsolati rendszer kialakítását, a nyitott, edukatív és tudatos kommunikáció fontosságát, hiszen az élelmiszerlánc-biztonság fenntartásában a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett kulcsszerepe van a tudatos vásárlóknak is.

A tudásmegosztás biztosítása érdekében a Nébih elsősorban önerőből, részben EU-s pályázatokból több mint fél tucat szemléletformáló kampányt folytat jelenleg is. Az első Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából elkészült egy szemléletformáló videó, amely a kockázatmegelőzés fontosságát hangsúlyozza. A kisfilm emellett arra  is felhívja a figyelmet, hogy a kórokozók szabad szemmel nem láthatóak, a tisztának tűnő felületeken is jelen lehetnek, így a helyes higiéniai gyakorlatok betartásával megelőzhető a megbetegedés.

Szintén a világnap alkalmából készült a Vásárolj okosan! című kiadvány, amelynek fő üzenete, hogy az élelmiszerekkel való első találkozásunkkor, a vásárláskor maguk a vásárlók is sokat tehetnek az élelmiszer-biztonságért. A kisokos ismerteti az élelmiszerek eladásának helyes feltételeit, ami magában foglalja a kihelyezés, a csomagolás, a tárolás, a nyomon követés és a kiszolgálás alapvető szabályait.

Az Agrárminisztérium és a Nébih célja, hogy az élelmiszerlánc minden területén, annak minden szereplője számára biztonságot, és ha kell, segítséget nyújtson. Az elmúlt évek eredményei, a világnap alkalmából készített tájékoztatók és a felvázolt jövőbeni tervek egyaránt e célt szolgálják.