• 2017. augusztus 9. 07:30
  • Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ismét forróság lesz, riasztást adtak ki a hőség miatt

Szerdára ismét csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A középhőmérséklet az ország nagy részén 25, a Dél-Alföldön 27 Celsius-fok felett valószínű.
Ismét forróság  lesz, riasztást adtak ki a hőség miatt

 

 

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség veszélye miatt. A fővárosra és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Az előrejelzés szerint szerdán túlnyomóan napos idő várható a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon kissé több gomolyfelhővel. Csapadékra jó eséllyel sehol sem kell számítani, de késő délután, este az Alpokaljára Ausztria felől kis valószínűséggel besodródhat esetleg egy-egy zápor, netán zivatar.

A leghidegebb órákban általában 12-20 fok lehet, de főként az északi völgyekben ennél néhány fokkal hűvösebbre lehet számítani. Napközben 31-38 fokig melegszik a levegő. A Dél-Alföldön lesz a legmelegebb - írta az MTI.

Csütörtökön igazi forróságra készülhetünk, 34-39 fokos maximumokkal és a hajnali órák sem hoznak már felfrissülést.

Ismét a napsütésé lesz a főszerep, egy-egy zápor, zivatar inkább csak estefelé nyugaton alakulhat ki. A déli-délkeleti szél többfelé megélénkül, északnyugaton erős lökések is lehetnek.

A nagy melegben ismét ajánlatos lesz kerülni a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, illetve napi 3-4 liter cukor-, koffein-, illetve alkoholmentes folyadékot meginni. Emellett az UV-sugárzás is nagyon erős lesz, ha tehetjük, kerüljük a közvetlen napfényt, magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjuk bőrünket a leégés ellen, valamint viseljünk szalmakalapot, napszemüveget!

Pénteken előreláthatólag újabb hidegfront éri el térségünket, többfelé záporokat, akár heves zivatarokat okoz, ismét a dunántúli területeken kezdődik lehűlés, de az ország nagy részén még marad a forróság - írta az Időkép.