• 2019. március 22. 07:30

Hollandiából érkeznek Félegyháza új fái

Októberre befejeződik Félegyházán a Zöld város projekt. A mintegy 2 milliárd forintos beruházással összefüggő munkálatok évekkel ezelőtt a tervezéssel kezdődtek, az utolsó mozzanat pedig a fatelepítés lesz. Ahogy mondani szokás, az i-re a pontot a Hollandiából érkező, hatalmas, akár három-négy emeletes előnevelt fák beültetése teszi majd fel.
Hollandiából érkeznek Félegyháza új fái

 

Amikor Zöld városról beszélünk, mintegy 80 ezer négyzetméterről van szó. Ekkora terület alakul, szépül, épül át, modernizálódik Félegyházán, érintve a Kossuth utcát, a Szent János teret, a főteret, és a Korond utcai játszóteret. A tervezés és a kivitelezés az ország legprofibb szakcégeinek nevéhez kötődik. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda 2017-ben Az év tájépítésze verseny közönségdíjasa volt. Nem véletlenül: a kezünk nyomát viseli többek között Tihany és Balatonfüred, továbbá a budapesti Lukács Fürdő. Nemcsok Márton projektfelelős ráadásul félegyházi származású, aki ennek minden örömével és felelősségével fogja össze a fejlesztés szerteágazó szálait. A projekt fő kivitelezője, a KÉSZ Kft. egyik kiemelkedő referenciája az ország főtere, a budapesti Kossuth tér építészeti megvalósítása. A zöldkezelési munkálatokat hazánk egyik legnagyobb állami erdészeti cége, a KEFAG Zrt. faápoló szakmérnökei végzik.

A beruházáson belül megkülönböztetett figyelem jut a fakivágások és telepítések kérdéskörének. A szakmailag megalapozott döntés érdekében – tudtuk meg Nemcsok Mártontól – a tervezést megelőzően egyenként átvizsgálták a beruházással érintett területen található, mintegy 1500 fát. Ezek egyedi azonosítót, és az összesített adatok alapján értékelést kaptak. Közben figyelembe vették azt a fakezelői véleményt is, amit nem sokkal korábban készített el a város megrendelésére a FŐKERT Nonprofit Zrt. Akkor a Kossuth utca, a vasútállomás és a volt Petőfi iskola közötti szakaszon található platánokat, és a templom előtti öreg japánakácokat mérték fel úgynevezett fakopp-vizsgálattal. Ezek alapján határoztak a szakemberek a fakivágásokról és a szükséges, egyedre szabott fakezelésekről.

– Összhangban a városvezetés határozott kérésével, a projekt során csak azt a fát vágtuk ki, amely menthetetlen, illetve tájidegen volt, néhány esetben pedig a kivitelezési munkálatok miatt egyszerűen rákényszerültünk. Például a főtéri vezetékcsere során észleltük, hogy az egyik fa gyökerei belenőttek a kábelcsatornába – mondta el a projektfelelős.


Nemcsok Márton projektfelelős és munkatársai 1500 fát vizsgáltak meg a tervek elékszítése előtt

Mostanra egyébként a fakivágások 98 százaléka megtörtént. Ez mintegy 170 fát jelent. Ezzel szemben a Zöld város projekt – nevéhez hűen – abszolút pozitív szaldóval zárja a városi „faleltárt”, hiszen a program során csaknem kétszáz fa lesz elültetve, zömében az élettani szempontból legoptimálisabb, őszi időszakban.

Ami pedig a telepítendő fák méretét illeti, néhány kulisszatitkot is elárult a projektfelelős. Innen tudjuk, hogy bár általában a három-négy méter magasságú fiatal facsemetékkel szokás tervezni, néhány helyszínen – például a templom műemléki környezetében – ezt nem tartották méltó megoldásnak.

– Fontos, hogy az ide kerülő egyedeket már a telepítés pillanatában a méretükből adódóan is faként érzékeljünk. Így a templom elé 10 méter feletti ámbrafák, az épület északi oldalára pedig hat-nyolc méter körüli, különleges koronaformára nevelt platánok kerülnek. Ezek 20-25 éves fák, amelyeket nyerges kamionnal szállítanak ide Hollandiából. A faiskola garanciája csak akkor érvényesíthető, ha a telepítés nem lombos állapotban történik. Ez az oka az októberi időpontnak – mondta el Nemcsok Márton.

S ha már a különlegességeknél tartunk: az Ótemplom mögé kerül egy öt-hat méteresen érkező aranyalmafa, amely a történeti idők oltár mögötti paradicsomi kertjére utal vissza, az országzászló helyére pedig 12 darab, óriási, fehér virágokat nevelő, többtörzsű magnóliákat ültetnek, amelyek már telepítésükkor nagyobbak lesznek, mint elődjeik, a ginkgok.