• 2017. október 9. 15:30
  • Forrás: magro.hu

Fontos árvízvédelmi beruházás az alföldi emberek védelmében

Európai Uniós támogatással indul az árvízvédelmi kockázatot jelentősen csökkentő árvízvédelmi beruházás az Alsó-Tiszán és a Hármas-Körösön. 45 ezer ember alhat nyugodtabban.
Fontos árvízvédelmi beruházás az alföldi emberek védelmében

 

Az árvízvédelmi kockázatot csökkentő, 12 milliárd forintos költségvetésű beruházás indult uniós támogatással az Alsó-Tisza mindszenti és a Hármas-Körös torkolati szakaszán – közölte Kozák Péter, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken a Magyar Távirati Irodával. A hírt az Agrotrend oldala hozta le.

A tervek alapján 2019 novemberére befejeződnek a fejlesztések. A munkák célja az elöntési kockázat és a védekezési költségek csökkentése a térség településein. Baks, Szentes, Apátfalva, Mindszent, Szegvár lakosai nyugodhatnak meg, mikor elkészül az építkezés. A cél az itt élő több mint 45 ezer ember biztonságának javítása – mondta Kozák Péter.

A Tisza bal partján Mindszent környékén mintegy 5,4 kilométer hosszúságban a mértékadó árvízi szintnek megfelelően, mintegy 120 centiméterrel emelik majd meg a töltéskoronát, ezzel párhuzamosan a töltéstestet is megerősítik, a mentett oldalon 1:4, a vízoldalon 1:3 lejtésű rézsűt kialakítva. A védekezési munkálatok elősegítése érdekében üzemi út is épül. Hasonló munkálatok kezdődnek a Hármas-Körös bal partjának torkolati szakaszán 4,3 kilométer hosszúságban – közölte a szakember.

Árvízkapu épül a Dong-éri-főcsatorna és a Sámson-Apátfalvai-főcsatorna torkolatánál, így ezek után a magas vízszintek idején a csatornák töltéseit nem éri árvízi terhelés. Annak érdekében, hogy a térségben összegyűlő belvizet árvizek idején is át tudják emelni a Tiszába, az igazgatóság 40 mobilszivattyút is vásárol – folytatta Kozák Péter.

A fejlesztés része a korábbi árvizek idején megsérült Mindszent I. szivattyútelep és az ahhoz kapcsolódó, a töltést keresztező és jelenleg már árvízi kockázatot jelentő műtárgyak elbontása, valamint a Mindszent II. szivattyútelep felújítása és kapacitásának bővítése – mondta Kozák Péter.

A vízszint az elmúlt években a jelentősen megváltozott időjárási viszonyok miatt fokozatosan emelkedik és ezért vált szükségessé a magasabb gát. Ez pedig nagyban javítja az árvízi biztonságot, és jelentősen csökkenti a védekezési költségeket azokon a szakaszokon, ahol mindezt elvégzik.

A projekt zárása 2019-re várható. Az árvízvédelmi beruházás munkáit igyekeznek úgy elvégezni, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben zavarja. A szivattyúk segítségével nem csak az árvíz, de a belvíz ellen is sikeresebben lehet védekezni és költséghatékonyabbá válik a vízgazdálkodás.