• 2018. február 11. 15:30
  • Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Figyeljünk egymásra – Az idejében észlelt tűz életet is menthet

- Lángol a szomszéd kéménye, kérem jöjjenek gyorsan! – hangzott a segélykérés az egyik hajnalon. Amíg a tűzoltók a helyszínre érkeztek az éber szomszéd felébresztette a ház lakóit, akik még aludtak és mit sem észleltek a tűzből. A bejelentő határozott és helyes magatartásának köszönhetően sikerült még idejében megfékezni a lángokat és nem sérült meg senki a tűzben.
Figyeljünk egymásra – Az idejében észlelt tűz életet is menthet

 

Fotó: illusztráció

Fontos, hogy figyeljünk magunkra, családunkra, környezetünkre, szomszédainkra, hiszen a figyelmesség, az öngondoskodás, a felelősségtudat nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket.  Egy tűzeset észlelésénél sincs ez másként. Egy valós veszélyhelyzetnél fontos a gyors helyzetfelismerés és a felelősségteljes gondolkodás és cselekvés, hiszen minden perc értékes az emberi élet és az ingatlanok, vagyontárgyak megóvása érdekében.


Egy-két követendő jó tanács a helyes sorrendről, amikor lakástüzet észlelünk:

1. A tűz, füst észlelése esetén minél hamarabb meggyőződni arról, hogy mi ég és mit veszélyeztet, különös figyelemmel arra, hogy van-e életveszély?

2. Menekülni higgadtan, helyes irányba! Elsősorban a szabadba, vagy más a tűztől, füsttől védett térbe. Lépcsőházban lefelé! (A füst először felfelé terjed, majd megtölti a teret.)

3. Tűzoltókat értesítnei (112), tömören összefoglalni hol, mi ég és mit veszélyeztet.

4. Képesség birtokában a személymentést megkezdeni, lehetőség szerint a saját élet veszélyeztetése nélkül! Kétség esetén várjuk meg a tűzoltókat!

Fontos tudni, hogy egy ájult felnőtt személy mozgatása egy másik felnőtt részéről is nagyon nehéz feladat. Legtöbbször a füst és a forró gőzök, gázok jelentik a legfőbb nehezítő körülményt, annak belégzése rövid időn belül csökkenti a mentő személy teljesítményét. Szánkat szövettel eltakarva csökkenthetjük a tüdőnkbe jutó káros anyag mennyiségét. A füst fentről lefelé telíti a helyiséget, ezért a padlóhoz közelebb haladva jobbak a látási viszonyok, ott kisebb a füst sűrűsége, így eredményesebb a menekülés és a mentés is.  A mentést a füsttől, tűztől, omlástól védett első térig végezzük, ott várjuk be a tűzoltók, mentők segítségét és ha tudunk, nyújtsunk elsősegélyt!

5. Elzárni a füst, a tűz útját az ajtók, ablakok becsukásával! Egy lakáson belül, de egy lépcsőház esetében is jelentősen lelassítja a tűz és a füst terjedését az ajtók becsukása, időt nyerve a menekülésre, vagy a tűzoltók bevárására.

6. Ha valaki a lakáson belül reked, mert a tűz vagy a füst a menekülési útvonalon van, akkor egy, a tűztől távolabb eső, szabadba nyíló ablakkal rendelkező szobában helyezkedjen el úgy, hogy maga mögött az összes ajtót csukja be! Ebben a szobában nyisson magának egy szabadba nyíló ablakot a levegőzés, valamint az elhelyezkedés jelzése, a mentendő személyek minél gyorsabb megtalálása érdekében! Ha nem veszélyezteti ezzel az életét, vegyen magához telefont és jelezze a lakásban való elhelyezkedését a segélyhívó számon (112) vagy olyan személynek, aki azt személyesen vagy telefonon át tudja adni a tűzoltóknak! Akkor is ezt a fent leírt módszert alkalmazza, ha nincs a lakásnak szabadba nyíló nyílászáróval rendelkező helyisége. Ilyenkor is fokozottan ügyeljen az ajtók réseinek tömítésére, a padlószint közelében való elhelyezkedésre és helyzetének a tűzoltók számára való jelzésére.  (Telefon hiányában bármilyen hangjelzéssel vagy hanghatás kiváltásával)

7. A veszélyben lévő személyeket értesíteni! A többi lakó értesítésével jelentősen csökkenthető a mentendő személyek száma!

8. Megvárni a tűzoltókat, felskézülni az útbaigazításukra, a fontos információk átadására.