• 2018. március 13. 07:30
  • Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Félegyházi húsüzem is exportálhat Tajvanra

Az engedélyt nyert üzemek között kiskunfélegyházi, bajai, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunhalasi és kiskunmajsai székhelyű vállalkozás is található.
Félegyházi húsüzem is exportálhat Tajvanra

 

Fotó: illusztráció

Újabb 8 baromfivágóhíd, valamint 1 baromfi- és 2 sertésfeldolgozó üzem kapta meg az exportengedélyt a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivataltól. Ezzel 27-re emelkedett azon hazai létesítmények száma, ahonnan termékeket szállíthatnak a kelet-ázsiai térségbe. 

A Földművelésügyi Minisztérium több évi kitartó munkája eredményeképp került sor 2016. november 14-25. között a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivatal, valamint az Élelmiszer és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) közös magyarországi auditjára.

A vizsgálat célja a tajvani exportra jelentkezett magyarországi baromfi- és sertéshúsüzemek export felkészültségének vizsgálata és exportra történő elfogadása volt. A látogatást követően hosszas egyeztetés indult az illetékes hatóságok között. Végül az FM március 8-án kapta meg a hivatalos tájékoztatást a magyarországi Tajvani Állandó Képviselettől, hogy a BAPHIQ jóváhagyta a 9 baromfi- és 2 sertéshús-feldolgozó létesítményt.

Az engedélyt nyert üzemek között kiskunfélegyházi, bajai, hajdúböszörményi, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai, mezőkovácsházi, nyírgelsei, orosházi, pusztamérgesi, szarvasi, szekszárdi, szentesi, tamási és törökszentmiklósi székhelyű vállalkozás is található. Az engedélyezett üzemek listájának bővülése kiváló lehetőség a baromfiszektor számára, hogy a tavalyi madárinfluenza járvány miatti jelentős exportkiesés után növelhessék az árukivitelből származó bevételeiket.