• 2018. január 6. 10:00
  • Forrás: penzcentrum.hu

Életveszélyes termékek a magyar boltokban

A jelenleg ismert tiltólista a nem megfelelő CO-érzékelőkről

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Mutatjuk a legfrissebb negatív és pozitív terméklistát.
Életveszélyes termékek a magyar boltokban

 

Egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon, az MTI hírarchívuma szerint csak decemberben több mint 60 főhöz riasztották a hatóságokat:

  • December 11-én 43 (!) gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából.
  • December 16-án egy idős férfi veszítette életét szén-monoxid-mérgezés miatt Budapesten.
  • December 20-án 5 embert, köztük két gyereket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy székesfehérvári családi házból.
  • December 27-én 4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácska településről.
  • December 30-án súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedett két idős ember Vácon, a Szélső soron, egy családi házban.
  • December 31-én szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy öttagú tiszafüredi család, a három gyermeket Debrecenben ápolják, szüleiket a vizsgálatok után hazaengedték.


Noha a magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel, ezt pedig a fenti esetek is alátámasztják. Egy korábbi felmérés szerint csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van.

Pedig a legtöbb baleset elkerülhető lenne, ehhez megfelelő mennyiségű szellőztetésre; a szén-monoxid-mérgezés tüneteinek (fejfájás, émelygés, szédülés) felismerésére; illetve egy jól működő szén-monoxid-érzékelőre van szükség!

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdú Márton a január 1-jén életbe lépő szabályváltozások közül kiemelte: a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek. A változás az, hogy januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

Ugyan a vizsgálat elvileg folyamatos, a Katasztrófavédelem (OKF) honlapján közzétett lista legutóbb augusztus elején frissült.

A hatóság által bevizsgált, és MEGFELELŐNEK minősített szén-monoxid-érzékelők listája:A hatóság által bevizsgált, és NEM MEGFELELŐNEK minősített szén-monoxid-érzékelők listája: