• 2018. január 27. 11:30
  • Forrás: agrotrend.hu

Összeírják a gyümölcsültetvényeket

A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt vett az előkészítő munkában, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy az ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.
Összeírják a gyümölcsültetvényeket

 

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 1337/2011 EU rendeletének értelmében az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. Ennek megfelelően az összeírásra ismét sor kerül Magyarországon is február 14. és április 16. között. Az összeírás lebonyolítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi.

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki.

A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már

  • a bodza-,
  • a cseresznye-,
  • a dió-,
  • a meggy-
  • és a szilvaültetvényeket is számba veszik.


Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

Az összeírás első fázisában, 2018. február 14-28. között az ültetvényhasználóknak lehetőségük lesz elektronikus formában, az interneten keresztül kitölteni a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek.

Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az ültetvény-összeírás kiemelt jelentőségű feladat, hiszen a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és fejlődéséhez szükséges különböző időtávú stratégiák kidolgozásához. Ennek megfelelően a köztestület már az összeírást megelőző előkészítő munkában is aktívan részt vett.

A kérdőívek kidolgozásánál a vezérelv a lényegre törő információszerzés mellett a gazdák legkisebb leterhelése volt.

A kamara arra kéri a 2018. évi országos gyümölcsültetvény-összeírásban érintett tagjait, hogy a tavaszi munkák jelentette elfoglaltságaik mellett szánjanak időt a kérdőív pontos kitöltésére, ezzel is segítve az ágazat jelenlegi helyzetének felmérését, illetve részletesebb megismerését.