• 2017. október 28. 09:30
  • Forrás: magro.hu

Most ingyenesen megszabadulhat a mérgektől

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az agrártárca és a növényorvosi kamara összefogásával elkezdődött a növényvédőszer-hulladékok begyűjtése. Most ingyen leadhatják a megmaradt növényvédőszereket a gazdák.
Most ingyenesen megszabadulhat a mérgektől

 

Fotó: Shutterstock

A megmaradt szerek országos begyűjtési kampánya a november 6-ig tartó adatgyűjtéssel indult el – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikke. A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara együttműködésével szervezi a lejárt szavatosságú növényvédő szerek térítés- és szankciómentes begyűjtését. Az  akció célja, hogy az érintettek megszabaduljanak az évek óta felhalmozódott veszélyes hulladékoktól.


Az elszállítás előtt névtelen adatgyűjtés lesz

A tényleges elszállítást egy adatgyűjtés előzi meg. Az információ beküldési a határideje november 6, hétfő. Ez az a nap, amikor tájékoztatást kell adni a megyében fellelhető begyűjtendő növényvédő szerekről. Az adatszolgáltatás nagyban segíti a hivatal munkáját, ezért kérik, hogy a gazdák vegyék komolyan a felmérést. Az akciónak kettős előnye van: a gazdálkodók szabályosan megszabadulhatnak a felesleges vegyszerektől, amelyek így nem jutnak a környezetbe.


A vegyszereket az ezen táblázat szerint látható bontásban kell rögzíteni.

Lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szerek felmérése, 2017

Az adatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének fő-falugazdásza részére szükséges megküldeni.


A falugazdász-irodák listája itt található:

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok települési elérhetőségei

Az összesített adatokat a növényorvosi kamara a pontos helyszínek tulajdonosai, felelősei nevének feltüntetése nélkül fogja továbbítani. Ezzel megőrzik az adatszolgáltatás névtelenségét.

A lejárt szavatosságú növényvédőszer-hulladékokat a következő kategóriák szerinti bontásban kérik beírni a táblázatba:

  •    rendszerváltás előttről származó tételek,
  •    rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek,
  •    Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.Így történik a növényvédőszer-hulladékok dokumentálása:

A fellelt növényvédőszer-hulladékokat elnevezés és mennyiség (kg, liter) szerint, illetve a beazonosíthatatlan készleteket ,,ismeretlen por/granulátum/folyadék” jelöléssel és a mennyiség megadásával (kg, liter) kell listázni.

​​​​​​​A tényleges begyűjtés az országos adatfelmérés összegzése után, erre szakosodott cégek közreműködésével történik majd. A gazdák számára a begyűjtés névtelenül és ingyenesen valósul majd meg. A a begyűjtés időpontjáról a készletek tulajdonosait tájékoztatják.