• 2015. május 13. 08:25
  • Forrás: MTI

Tízmilliárddal nő az egészségügyi alapellátás finanszírozása

Az idei évhez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forinttal bővül az egészségügyi alapellátás állami finanszírozása a jövő évi költségvetés tervezete szerint - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az M1 műsorában.
Tízmilliárddal nő az egészségügyi alapellátás finanszírozása

 
Zombor Gábor hozzátette: ez azt jelenti, hogy két év alatt csaknem negyedmillió forinttal nő a háziorvosi praxisok bevétele. Az alapellátási törvény módosításának az a filozófiája, hogy az ellátás minőségének javítása érdekében beépítsék az egészségügyben dolgozók javaslatait a jogszabályba.

Ennek nyomán a szakvizsgával rendelkező háziorvosok egy bizonyos időkeretben a társadalombiztosítás által finanszírozott szakellátást is végezhetnek. A fiatal orvosok számára meg kívánják könnyíteni a praxisok megvásárlását azzal, hogy a jövőben az ezt szolgáló hitelnek a praxis bevétele is fedezetéül szolgálhat.

Az önkormányzatoknak pedig a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy rendeletben mentesítsék a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól - mondta Zombor Gábor.