• 2018. szeptember 13. 16:00

Tányérunkon az egészség

​​​​​​​Rengeteg mondás létezik a köztudatban, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgás mellett mennyire fontos a bevitt táplálék mennyisége és minősége. Erre a tényre hívta fel a figyelmét a jelenlévőknek Prof. dr. Dinya Zoltán, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja, flavonoid, és antibiotikum kutató és nem utolsó sorban Szentgyörgyi Albert volt munkatársa. A meghívott előadó szeptember 11-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rengeteg érdekes, és hasznos információval látta el a megjelenteket. Az előadásra nagyon sokan kíváncsiak voltak, fiatalok, és idősebbek is egyaránt.

 

Ha az egészséges táplálkozás címszót beírjuk a kereső oldalakra, rengeteg, és vége láthatatlan tanácsokra, étrendekre bukkanunk. De ember legyen a talpán, aki a sok és hitelesnek tűnő információ halmazból kihalássza mi a helyes mód az egészégünk megtartására. Napjainkban nagyon népszerűek, a tudományos alátámasztással talán kevésbé bizonyított étrendek, diéták kipróbálása. Mindenki az örök ifjúságra törekszik. Az csak egy „felületi kezelése” a fiatalnak tűnő testnek, hogy mesterségesen, akár operációval beleavatkozunk a természet és az idő normál folyamatába. Dunát lehet rekeszteni a plasztikai sebészek számából, illetve a természetesnek olykor csak tűnő, de kémiai beavatkozásokból. Mindenki a szépségre vágyik! A professzor úr előadásából rengeteg olyan téves, de a társadalom számára teljesen bevett tévhitekről hallottunk, amik nem hogy az egészségünk megőrzésére, de sajnos a rombolásra hivatottak. A mértéktelen étrend kiegészítők alkalmazása is egy ilyen tévhit. A legtöbb ember szed valamilyen étrendkiegészítőt, vitamint. Ezzel alapvetően semmi gond nem lenne, de ha a táplálékunk nagy része nem egészséges, friss alapanyagokból áll, csak kidobott pénz az egész. A szervezetünk egy csodásan, és tökéletesen megalkotott rendszer.

Ha ezt a rendszert nem tartjuk karban, rendben, jönnek a problémák. A mai társadalom óriási problémája a rákkal, és keringéssel, mozgásszervi bajokkal összefüggő gondok. Ezek mind annak a tünetei, hogy nem megfelelően bánunk a testünkkel. Rengeteg feldolgozott élelmiszert juttatunk a szervezetünkbe, aminek a vitamin értéke gyakorlatilag nulla. A 21. század rohanó társadalma „nem ér rá” egészségesen táplálkozni. Mert az azt jelenti, hogy nem a gyorsétteremben jutok az ételhez, hanem a tűzhely mellett időt kell eltölteni. Erre sokan azt a kifogást mondják, hogy ők erre nem érnek rá, nem futja a fizetésükből a megfelelő alapanyagokra… De ezen azért el kell gondolkodnunk. Ez döntés kérdése! Hajlandó vagyok-e tenni a saját egészségem érdekében? Hajlandó vagyok-e inkább prevencióra, vagyis megfelelő élelmiszerekre költeni, az helyett, hogy a nyugati orvoslás medicináit alkalmazom? A nyugati orvoslás legnagyobb dilemmája, hogy gyógyítsuk, vagy megelőzzük-e a bajt? Az lenne a cél, hogy az orvosság nélkül eltöltött évek száma minél jobban közelítsen a várható élettartamhoz, és az életünk alkonyán is könnyen viseljük állapotunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen az előzőekben felhozott téma, vagyis a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek célzott, és szakszerű adagolása.

Az emberi egészség a belekből indul ki. Ha nincs rendben a bélrendszer, nincs rendben az ember sem. A káros szenvedélyekkel való élés hatalmas probléma, ami nem csak akkori korban jelentett gondot, hanem az újkorban is. Őseink is éltek olyan szerekkel, növényekkel, amik a mai kutatások alapján hatástalanok, vagy éppenséggel veszélyesek. Az alkohol is egy ilyen dolog. A kutatások azt bizonyítják, hogy a napi egy pohár jóminőségű vörösbor kifejezetten ajánlott, egészséges a felnőtt szervezetnek. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy tényleg jó minőségű nedűt igyunk, és a kezelőorvosunkkal vitassuk meg ezt a témát, ha állandó gyógyszeres kezelés alatt állunk.

A másik ilyen mítikus dolog, a kannabisz. Léteznek olyan országok, ahol terápiás, vagy rekreációs célból a használata megengedett. Ha a fejlett kutatásoknak lehet hinni, akkor egyes betegségeknél kifejezetten ajánlatos, célszerű a használata. A kannabisz kivonatnak bizonyítottan vannak pozitív hatásai. Mint például a megnövekedett étvágy, fájdalomcsillapító hatás, vagy a remegést megszüntető hatás a sclerosis multiplex esetében. Ezt a felsorolást a végletekig lehetne folytatni. A pozitív hatások mellett nem mehetünk el a negatív mellékhatások mellett sem, mint a rászokás veszélye, ami a napi adag növelésével járhat, a szorongás megjelenése, koncentrációs zavarok, szájszárazság, mozgászavar, izomgyengeség, megnövekedett pulzusszám, esetleg szédülés. Kevésbé kellemetlen mellékhatások a vörös szem, álmosság, álmatlanság, rövid távú memóriazavar. Nagyon fontos figyelmet fordítani arra, hogy a mértékletesség itt is számadó. Egyes orvosi szakvélemények szerint a kannabisz akár „kapudrog” is lehet, ami azt jelenti, hogy rendszeres felhasználójának egyre kevésbé bizonyul hatásosnak, így könnyen tovább sodródhat a keményebb drogok irányába. Az egyes országok politikai szisztematikájában kell keresni a különbségeket azt tekintve, hogy engedélyezik-e a legális használatát, vagy sem.

Az egészséget érintő kérdésekben mindig nagy a káosz. Kinek mi válik be, kinek mit ajánl az orvosa, dietetikusa. De azért egy közös ponton ezek a vélemények találkoznak, mégpedig a mértékletesség és a prevenció tekintetében.

V. B.

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség

Tányérunkon az egészség