• 2019. március 29. 10:00
  • Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Jó eséllyel gyógyítható az időben felfedezett tumor

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik: Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. Mindenki a lakóhelye szerint illetékes központban tud vizsgálatra bejelentkezni. A rosszindulatú emlőtumor időben felfedezve, korszerű kezelésekkel, nagy eséllyel gyógyítható. Rendszeres szűrővizsgálattal – országosan – az emlőrák okozta halálozás 35-40 százalékos csökkenése érhető el.
Jó eséllyel gyógyítható az időben felfedezett tumor

 

Magyarországon az előző évi adatok alapján az újonnan felfedezett rosszindulatú női emlő tumorok száma 8294 volt, és 2123 asszony halt meg emlőrákban. Bács-Kiskun megyében 368 új esetet fedeztek fel, az ez okból bekövetkezett halálesetek száma 100 volt.

Az emlőben kifejlődő daganat mérete, és a szóródás megindulása közötti összefüggés köztudomású. Minél kisebb a tumor, annál kisebb az áttét valószínűsége. Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata, a mammográfia, bizonyítottan megfelelő módszer az emlők állományában fejlődő kicsiny, még nem tapintható elváltozások kimutatására.

A legveszélyeztetettebb korosztály, a 45-65 éves nők, kétévente kapnak meghívólevelet, ami tartalmazza a vizsgálat pontos helyét és időpontját. Ez a gyakoriság az esetek döntő többségében elegendő biztonságot nyújt. Akinél emelkedett a megbetegedés kockázata, vagy elváltozást észlel önmagán, a rutintól eltérő szűrési gyakorlatról a háziorvossal konzultálhat. Két szűrővizsgálat között a rendszeres önvizsgálat ajánlott.

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik: Kecskeméten, a megyei kórházban, Baján, a Szent Rókus Kórházban és Kiskunhalason, a Semmelweis Kórházban. Mindenkit a lakóhelye szerint illetékes központban látnak el.

Megyénkben a részvételi arány általában magasabb az országosnál, ám a WHO legalább 70%-os ajánlását nem éri el.

Nincs min gondolkodni, a legkézenfekvőbb, bizonyítottan hatékony módszer anyánk, feleségünk, lánytestvérünk, leánygyermekünk életének megvédésére az emlőráktól, a szervezett szűrésekben való részvétel.