• 2018. október 16. 13:00

Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni

Korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat. Dániában már módosítottak a határértéken, azóta csökkent a szívbetegek aránya.
Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni

 

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-jéig lesz idejük megfelelni az előírtaknak - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).


A transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban - fotó: Dietless

Az EFSA 2018. júniusában közzétett tanulmánya is alátámasztja a korlátozás szükségességét. A bizottság döntését az is segítette, hogy több tagország, valamint egyéb szervezetek és gyártók is támogatták ezt a lépést.

Dániában már korábban bevezették a határérték csökkentését és azóta a szívbetegek aránya csökkent.

A transzzsírsavak természetesen kis mennyiségben előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például húsokban és sajtban, de közegészségügyi kockázat csak az olyan ipari vagy mesterséges transzzsírokból származik, amelyeket növényi olajok részleges hidrogénezésével állítanak elő.

A rendelettervezet hatálya csak ezen termékekre terjedne ki. A bizottság lehetőséget ad az érintett szereplőknek, hogy elmondják véleményüket a szabályozással kapcsolatban. A visszajelzéseket november 1-jéig van lehetőségük megküldeni. Az észrevételeket ezen az oldalon keresztül lehet eljuttatni.

agrotrend.hu