• 2018. október 13. 17:30
  • Forrás: National Geographic Magyarország

Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz

A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra szeptember 26-án, a késő délutáni órákban Nyíregyházán, a sok ritka fajt sikeresen tenyésztő állatparkban.
Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz

 

Az országban csak itt élő ritka indiai orrszarvú 3 egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a 7 éves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apaállat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a 10 éves anya, Jasmin 2010-ben Planckendaelből került a Nyíregyházi Állatparkba.

A kis állat születésére - ami igazi zoológiai szenzáció - már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra optimális időpontot. Ehhez nem csak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükség, hanem a park állatorvos csapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával már kamerarendszert is szereltek fel egy speciálisan kialakított „baba-mama” bokszban , aminek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.
 

 
A rinocérosz 12 napos korában 
Fotó: Sóstó ZOO


A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú 60 kilogrammal látta meg a napvilágot, a napi 20-30 liter anyatej hatására 1-2 kilogrammot gyarapszik minden nap. 3-5 hónaposan már elkezd majd szilárd takarmányt is fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis), hogy egyetlen tülke van, amit a hím és a nőstény egyaránt visel.

A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, aminek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.

Természetes élőhelyén - Indiában és Nepálban - a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége csupán az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként és nemi vágyfokozóként használják, valamint Jemenben, a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvú tülökből készítik.

Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területeket művelnek, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, aminek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

Vezető fotó: Az újszülött orrszarvú 1 napos korában 
Fotó: Sóstó ZOO